Heeft u klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking of niersteen? Dan kan de huisarts of assistente u vragen om een urineonderzoek te laten doen. U kunt voor 10:00 uur urine inleveren bij de assistentes voor snelle diagnose en behandeling.
Urineonderzoek: hoe werkt het?
Moet uw urine onderzocht worden? Dan krijgt u een opvangpotje van de assistente. Meestal krijgt u als advies om uw ochtendurine op te vangen; dat is de eerste urine van de dag. Deze urine is het langst in de blaas gebleven en bevat hierdoor veel ‘informatie’. Nadat u uw urine opgevangen heeft kunt u het potje voor 10:00 uur inleveren bij de assistente.
Tip: let erop dat u zorgvuldig en hygiënisch te werk gaat. Bacteriën van uw handen of huid kunnen de betrouwbaarheid van de uitslag verminderen. Was uw handen en omliggende huid voordat u de urine opvangt.
Extra informatie geven
Bij het inleveren van de urine vraagt de assistente soms om extra informatie over uw klachten. Laat u iemand anders de urine inleveren bij de praktijk? Zorg er dan voor dat diegene weet welke klachten u heeft en geef ook uw lichaamstemperatuur door.
Urine op kweek
Soms is het eerste urineonderzoek niet voldoende om een duidelijke diagnose te stellen, bijvoorbeeld als de resultaten niet doorslaggevend zijn. In dat geval kan de huisarts besluiten om de urine op kweek te zetten, zodat de groei van bacteriën zichtbaar wordt. Als de huisarts wil achterhalen om welke bacterie het gaat of voor welke antibiotica de bacteriën gevoelig zijn, is aanvullend onderzoek in het ziekenhuis nodig.
Een dipslide is een handig hulpmiddel dat we direct in de praktijk kunnen gebruiken. Hoewel het niet zo nauwkeurig is als een kweek in het ziekenhuis, biedt het wel binnen een dag meer informatie over eventuele bacteriële groei in de urine. Dit stelt ons in staat om sneller een eerste indruk te krijgen en indien nodig vervolgstappen te ondernemen voor een nauwkeuriger diagnose en behandeling.
Indien de resultaten van de dipslide of het eerste urineonderzoek niet voldoende zijn voor een definitieve diagnose, kan de huisarts ervoor kiezen om de urinekweek naar het ziekenhuis te sturen. Dit aanvullende onderzoek is essentieel om de juiste behandeling in te kunnen stellen op basis van nauwkeurige bacteriële informatie, wat bijdraagt aan een effectieve genezing van de infectie.
De uitslag
Bij een urineonderzoek zonder kweek kunt u dezelfde middag bellen tussen 14:00 en 16:00 uur naar de praktijk. De assistente geeft u de uitslag van het urineonderzoek en vertelt u wat het advies van de dokter is. Na een kweekonderzoek in het ziekenhuis komt de uitslag ook in onze praktijk binnen. U bespreekt vooraf met de huisarts of de assistente hoe en wanneer u de uitslag krijgt. Meestal is de uitslag na een week binnen en kunt u zelf contact opnemen met de praktijk.