Bloeddruk meten

Wilt u uw bloeddruk laten meten? Dan kunt u eenvoudig een afspraak maken met de assistente. Zij voert de meting zelf bij u uit in onze behandelkamer. We leggen u graag uit hoe dit precies werkt en waar u voorafgaand aan de bloeddrukmeting op moet letten.

Hoe kunt u zich het beste voorbereiden?

Zorg ervoor dat u vanaf een half uur voor de meting rustig aan doet, dus geen grote inspanning zoals sporten, hard werken of koud douchen. Ook is het belangrijk dat u niet rookt en geen koffie drinkt. Dit kan namelijk een vertekend beeld geven.

Is uw bloeddruk te hoog of te laag?

Als de uitslag van de bloeddrukmeting afwijkend is, zal de assistente of POH Somatiek dit bespreken met uw huisarts. Op basis van de resultaten zal uw huisarts samen met u een behandelplan opstellen.

Thuis meten bij instabiele bloeddruk

In sommige gevallen kan de huisarts besluiten dat het raadzaam is om eerst nog een meting thuis te verrichten. Dit gebeurt met name wanneer de bloeddruk in de behandelkamer hoog is en de arts vermoed dat dit met spanning te maken heeft. Er zijn in dit geval twee opties:

  • Leenmeter van de praktijk: u ontvangt aanwijzingen en een protocol om een paar dagen lang één of meerdere metingen thuis te verrichten. Vaak is de bloeddruk thuis beter dan in de behandelkamer.
  • 24-uurs bloeddrukmeting: u krijgt een bloeddrukmeter om uw arm aangemeten, die u 24 uur lang moet dragen. Overdag en ‘s nachts wordt uw bloeddruk ook een aantal keren gemeten. Zo krijgt de huisarts een goed beeld van uw bloeddruk over een langere periode.

Aanleiding tot verder onderzoek?

Indien uw bloeddrukmeting afwijkende resultaten vertoont, zal de assistente direct een afspraak voor u inplannen met de huisarts om de resultaten te bespreken. Als de huisarts aanvullend onderzoek nodig acht, zal hij of zij u doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis.

Meer weten over de bloeddrukmeting? Onze assistentes helpen u graag veder! 

Contact opnemen